„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.
Да, разбрах!

Ново 20! Прането е вредно за околната среда!

12.10.2016 | 16:21
4309 преглеждания
75 shares
Facebook Share Twitter Share
Advertisement:
Оказва се, че изкуствените платове изпускат съвсем микроскопични влакна, които са вредни за околната среда. Установено е, че при пране се отделят приблизително 700 000 такива влакна, които са голям проблем, информира Блиц. Тези власинки са толкова малки, че преминават без проблем през пречиствателните станции и излизат в
Advertisement:
навън. Тези влакна са особено опасни за водните организми. Те са пълни с токсини, които отравят хранителната верига. Тъй като са лесни за поглъщане, те се събират в стомаха на животното и възпрепятатват усвояването на енергията от храната. Учените са установили, че малките риби стават уязвими, когато погълнат такива влакна.
Растежът има спира и са лесна плячка за хищниците. Установено е, че 6 кг. пране прави 130 000 микроскопични влакна. Ако прането е само от полиестер, отделените влакна са 496 000. В случай, че в пералнята има акрил- отделениете вредни часици са 729 000. Сега се работи по установяване на пътя на влакната до водната среда.
© blitz.bg
Advertisement:
75 shares
Facebook Share Twitter Share